Behandla en stukad fot

Då olyckan är framme, och man oturligt stukar foten, är det viktigt att snabbt behandla på ett korrekt sätt. Med rätt agerande i samband med stukningen går det att korta ned läkningen på flera veckor.

Det allra viktigaste är att inom några sekunder få ett hårt tryck på skadan. Då hindras blod att strömma till och göra foten eller fristen svullen. Du bör direkt hålla tryck med fingrarna där blödningen uppstått. Håll kvar när skosnöret snöras upp och släpp endast tillfälligt när sko och strumpa avlägsnas från foten.

Efter det är det viktigt att få hårt tryck med hjälp av en elastisk binda. Linda vristen så hårt att du inte kan sticka in ett finger under bindan. Det kanske gör lite ont och till slut börjar det sticka i foten. Bortse från det och ha lite tålamod. En viktig sak att tänka på när vristen lindas är att inte lämna några springor eller mellanrum. Bindan ska täcka hela det lindande området. Annars kan det bli blodansamling i det icke lindade området.

När du haft den hårt lindade binda på foten 20-25 minuter är det dags att släppa på trycket en aning. Ta bort bindan för att snabbt linda på den igen. Den här gången med ungefär halva trycket jämfört med tidigare. Bindan ska nu som kortast sitta kvar till dagen efter.

En annan sak att tänka på är att försöka ha foten i högläge så mycket som möjligt direkt efter skadan. Det gör att blodet inte rinner lika kraftigt mot foten.

Många tänker kyla vid en stukad fot. Antingen via kylpåse eller via kylspray. Det är väl ingen nackdel att kyla ned foten, men den behandlande effekten är egentligen minimal.

När sedan den elastiska bindan tagits bort efter något dygn kan du börja röra på foten lite försiktigt. Detta för att ledband ska börja stramas upp i foten igen. Dock viktigt att enbart hålla sig inom smärtområdet.

Som en extra försiktighetsåtgärd de första dagarna efter skadan kan coachtejp med fördel användas för att undvika att slå upp skadan och göra den värre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.